More comfort with the perfect tip.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mihin insuliinia pistetään kynällä?

  • Pistä insuliinia aina ihon alle (lihaksen päällä olevaan rasvakudokseen). Suositellut pistoskohdat riippuvat käyttämästäsi insuliinista. Keskustele diabeteshoitajasi kanssa, ja noudata insuliinin käyttöön annettuja ohjeita.
  • Saman pistospaikan toistuva käyttö voi johtaa kovettumien muodostumiseen ihon alla sekä hidastaa tai estää insuliinin vaikutusta ja siten jopa diabeteksen hoitoa. Vältät tällaiset ongelmat vaihtelemalla pistoskohtaa säännöllisesti.

Miten insuliinia pistetään oikein kynällä?

  • 4 mm:n neulaa käytettäessä ihopoimua ei yleensä tarvitse nostaa. Työnnä neula ihoon suoraan 90 asteen kulmassa, ruiskuta insuliini ja pidä neulaa ihossa laskien hitaasti kymmeneen. Jotta kuitenkin vältetään lihaksensisäinen pistos ruiskutettaessa insuliinia raajaan tai litteään vatsaan, voi ihopoimun nostaminen olla tarpeen myös 4 mm:n neulaa käytettäessä.
  • Kun ruiskutat insuliinia 6 mm:n neulalla, nosta ihopoimu tai pistä neula ihoon 45 asteen kulmassa.
  • Kun ruiskutat insuliinia 8 mm:n tai pidemmällä kynäneulalla, nosta ihopoimu ja ruiskuta insuliini 45 asteen kulmassa lihaksensisäisten pistosten välttämiseksi.
  • Nosta ihopoimu peukalon ja etusormen väliin (voit käyttää lisätukena myös keskisormea). Jos käytät kaikkia sormiasi, saatat vahingossa nostaa myös ihonalaista kudosta, mikä voi johtaa lihaksensisäiseen pistokseen. Nostettua ihopoimua ei saa puristaa niin tiukkaan, että se aiheuttaa ihon vaalenemista tai kipua. Keskustele diabeteshoitajasi kanssa, milloin ihopoimun käyttäminen on suositeltavaa, ja opettele käyttämään oikeaa pistostekniikkaa.

Miten oikea neulan pituus määritetään?

Sinä ja diabeteshoitajasi päätätte yhdessä käytettävän neulan pituuden. Päätös perustuu useisiin eri tekijöihin, kuten ihonalaisen kudoksen määrään suositelluissa pistoskohdissa, pistostekniikkaan, insuliinityyppiin ja henkilökohtaisiin mieltymyksiisi. Pidemmät neulat saattavat lisätä lihaksensisäisen pistoksen vaaraa. Lyhyempiä neuloja pidetään yleensä turvallisempina, ja niitä myös usein siedetään paremmin.

Haluatko lisätietoja tästä aiheesta?
Ota meihin yhteyttä, Ypsomed auttaa mielellään.