Diabetes-tietoutta

Pistostekniikat

Suositus: Pistos ihopoimu nostettuna 90° kulmassa

Suosittelemme, että teet pistoksen nostettuasi ihopoimun 90° kulmassa (pystysuoraan). Jos ihopoimua ei ole nostettu, ihmiset pistävät usein liian syvälle ja osuvat lihaskudokseen. Nosta ihopoimua pistäessäsi nostamalla iho peukalon ja etusormen väliin (älä vedä lihasta mukaan). Valitse sopiva neulan pituus.

Pistos ihopoimu nostettuna 45° kulmassa

Kulmassa pistäminen on suositeltavaa ainoastaan silloin, kun ihon alla on vain vähän rasvakudosta. Jos pistät kulmassa, kulman tulee olla vähintään 45°. Jos pistät alle 45° kulmassa, niin insuliini voi ulottua ainoastaan verinahkaan, ja tämä voi mahdollisesti aiheuttaa juomun tai mustelman pistospaikkaan.

Pistos ilman ihopoimun nostamista 45° tai 90° kulmassa

Voit pistää nostamatta ihopoimua, jos sinulla on hyvin paksu kerros ihonalaista rasvakudosta. On tärkeää huomata, että pistämistä 45° kulmassa suositellaan silloin, kun et nosta ihopoimua. Neulan tulisi olla lyhyt tai maksimissaan keskipituinen (6 – 8 mm tai 10 mm).

On viisasta pistää insuliinia 90° kulmassa (pystysuorassa) nostamatta ihopoimua ainoastaan poikkeuksellisissa olosuhteissa, sillä lihakseen pistämisen riski on erityisen korkea.


Keskustele valittavasta neulan pituudesta lääkärisi tai diabeteshoitajasi kanssa.